Staatsbosbeheer is niet eerlijk over de redenen waarom er momenteel zoveel bomen worden gekapt in het Haage Bos. Dat zegt Enny Kleikamp-van Leeuwen, buurtbewoonster en lid van de Stichting Werkgroep Nassaubuurt.
"Wat Staatsbosbeheer de laatste tijd gepubliceerd heeft, is maar een deel van het verhaal", zegt Kleikamp-van Leeuwen. "Staatssecretaris Henk Bleker heeft er in 2011 voor gezorgd dat natuurbeheer niet meer volledig gesubsidieerd wordt. Staatsbosbeheer moet sindsdien ook bomen kappen voor de houtverkoop." Vanwege de bomenkap worden momenteel regelmatig wandelpaden in het bos afgesloten voor publiek.
Volgens Kleikamp-van Leeuwen worden "voor het merendeel gezonde beuken en eiken" in het Haagse Bos gekapt om te gebruiken als bouwhout. "Inmiddels is bouwhout dusdanig schaars geworden dat het heel veel oplevert." Staatsbosbeheer zou miljoenen verdienen aan de houtverkoop, maar dat niet eerlijk melden als reden voor de bomenkap.
Tekst gaat door onder foto.
Grote zorgen
Staatsbosbeheer liet eerder weten dat de bomenkap nodig zou zijn "voor de ontwikkeling van een soortenrijk, leeftijdsdivers en toekomstbestendig bos". "Zo krijgen omringende vitalere bomen ruimte om hun bladerdak uit te breiden. Er ontstaat ruimte voor jonge bomen om als volgende generatie bos op te groeien, met als resultaat meer variatie in leeftijd van bomen. Die jonge bomen zijn ook andere soorten dan de dominante eiken en beuken die er nu staan en dat betekent meer diversiteit in soorten."
Buurtbewoonster Kleikamp-van Leeuwen maakt zich zorgen om de toekomst van het Haagse Bos. "Het is nu al de zoveelste keer in korte tijd dat er fors gekapt wordt. Dat kan nooit goed zijn voor de biodiversiteit."